UPPDATERING: Fler punktstrejker och lockouts planerade

2019-02-07 Nyhet

Konflikten angående kollektivavtal i svenska hamnar fortsätter. Ett tiotal hamnar är varslade om nya punktstrejker och lockouts som planeras börja den 17/2 och avslutas den 22/2. TSTs trafik är fortsatt oförändrad och verksamheten fungerar som vanligt

17/2 - 18/2: varslade strejker och lockouts

Under dagen har svenska Hamnarbetarförbundet varslat om ytterligare en ny våg av punktstrejker i utvalda hamnar runtom i Sverige. Sveriges Hamnar (org.) svarar med lockouts under samma period, samtidigt som de uppger att förhandlingarna mellan de två ska gå framåt. Konflikten fortsätter och nya strejker är varslade att pågå mellan den 17/2 och 22/2. Se specifika hamnar nedan.

Thor Shipping & Transports verksamhet förblir utan direkt påverkan av konflikten och kan bedriva verksamhet som vanligt.

Konflikten grundar sig i att Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar, som istället hänvisar till det kollektivavtal som hamnarbetare tillhörande LO-förbundet Transport tillhör. De anser inte att samma arbete och arbetsplats kräver två separata kollektivavtal. Hamnarbetarförbundet anser inte att kollektivavtalet duger, och därför har konflikten dragit ut på tiden och påverkar hamnar runtom i hela Sverige.

För mer information om konflikten, läs mer på Hamnarbetarförbundets hemsida här.